Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir; ince kabuklu yapısı, iç kalitesinin yüksekliği ile en iyi ceviz türüdür. Kaman ceviz ağaçları 300-500 yıl yaşayabilmektedir. Karasal iklim bölgeleri için en uygun ceviz fidanlarıdır ve Türkiye ortalamasının 1,5 katı verime sahiptir.
Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir
İyi bir cevizde 16 özellik aranmaktadır. Her ceviz, standart cevizde aranan bu 16 aynı özeliğe sahip olamaz. Ancak yapılan seleksiyon çalışmaları sonucu tespit edilen 5 adet Kaman cevizi bu özelliklerden birçoğuna sahiptir.
Kaman’da ceviz yetiştiriciliğinin tarihi ise oldukça eskilere dayanmaktadır. Ceviz yetiştiriciliğinin bir sektör haline gelmesi ise Kaman Belediyesi’nin 1990 yılında başlattığı ceviz festivali ile hızlanmıştır. Her yıl ekim ayının ilk cumartesi ve Pazar günü Kaman Ceviz Festivali yapılmaktadır. Bu festivale katılım çok yüksektir ve oldukça coşkulu geçer.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvurusu üzerine Kaman cevizi, yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.